Viden

Tjek træværkets tilstand inden du træbeskytter

Vores rådgivere er eksperter i træbeskyttelse. Her får du deres liste med fem ting, som du skal være opmærksom på, når du skal bedømme tilstanden på dit træværk inden behandling.
 
Husk også, at vores rådgivere gerne hjælper dig med råd og vejledning i forhold til dit projekt.
Læs mere og kontakt dem her.Fem ting, du skal være opmærksom på, når du bedømmer tilstanden på dit træværk
 
1. Mat og falmet overflade
 
Vejrets indvirkning på træbeskyttelsen kan ses som ændringer i glans og farve. Overfladen bliver mat, og træstrukturen bliver mere synlig, idet beskyttelseslaget oven på træet bliver mindre, og farven falmer på grund af solens effekt på pigmenterne.  
 
Det er ikke nødvendigvis tegn på, at træet nu er ubeskyttet, men det er første tegn på, at beskyttelsesfilmen er ved at være slidt, og at træet trænger til ny beskyttelse:

Mat og falmet overflade
Eksempel på træværk med en mat og falmet overflade
 
Tjek selv:
Har du lidt træbeskyttelse til overs fra sidst, kan du prøve at male et lille område og kontrollere, om træværkets farve eller glans har ændret sig. Er dette tilfældet, er det tid til at træbeskytte på ny.

 
2. Belægninger
 
Skimmel- og algeangreb kan være et tegn på, at træbeskyttelsesoverfladen er blevet nedbrudt og derfor er mere modtagelig over for fugt.

Mikroorganismer kan sætte sig på fugtige overflader og danne begroninger. Begroninger kan skabe misfarvninger og på sigt nedbryde laget af træbeskyttelse:

Begroninger på træværk
Begroninger på træværk
 
Tjek selv:
Er dit træ fyldt med sorte eller grønne belægninger, som ikke umiddelbart kan børstes af? Så er det tid til at behandle med GORI Fjern Belægninger. For at forebygge nye angreb kan du sprøjte dit træværk med GORI Fjern Belægninger en gang om året.

 
3. Afskalning
 
Det værste, dit træværk kan komme ud for, er at være ubeskyttet. Dét sker, når laget af træbeskyttelse skaller af, fordi træbeskyttelsen ikke kan følge med træets bevægelser:

Afskalning
Eksempel på træbeskyttelse, der skaller af
 
Det kan der være flere årsager til, at træbeskyttelsen ikke kan. Træet kan være dårligt beskyttet eller fejlagtigt konstrueret, eller træbeskyttelsen kan have mistet sin fleksibilitet på grund af vejrforholdene. 
 
Når træet skal behandles på ny, kan det kræve et stort forarbejde, da laget af træbeskyttelse skal slibes helt eller delvist ned.
 
Tjek selv:
Kan du trække træbeskyttelsen af i flager og se det underliggende lag? Så kan det være, at overfladen ikke har været ren, fast og bæredygtig inden den sidste behandling. 
 
Skaller træbeskyttelsen af helt ind til træet kan det være, at konstruktionen ikke er optimal og derfor tillader fugt at trænge ind i træet. De konstruktive forhold skal bringes i orden, inden der træbeskyttes på ny.

 
4. Vandets påvirkninger
 
Træværket kan se fint og godt beskyttet ud, men alligevel have nogle vandfælder, hvor træet ubemærket er opfugtet gennem længere tid:

Vandets påvirkninger af træværk
Vandpåvirkninger af træværket kan resultere i, at træet ikke kan reddes

Når træet er opfugtet, kan der på sigt opstå råd, og hvis træet først er råddent, kan det ikke reddes, men må udskiftes.
 
Tjek selv:
Hvis træet er blødt og smuldrer, og du let kan stikke en skruetrækker dybt ned i det, er det tegn på, at træet er råddent.

Ved udskiftning til nyt træ er det vigtigt, at konstruktionen er opbygget således, at vand løber væk fra træet, så de samme skader ikke opstår igen. Derudover kan man også forebygge vandindtrængning ved at grunde og træbeskytte træværket inden opsætning.

 
5. Tør og fast bund
 
Undersøg, om dit træværk er rent, tørt og fast, inden du behandler det. Det er meget vigtigt, for ellers vil træbeskyttelsen kun hæfte på den løse, nedbrudte og måske afsmittende overflade og efterfølgende skalle af:

Eksempel på ren, tør og fast bund
Et eksempel på træværk, som er rent, tørt og fast
 
Tjek selv:
Træets fugtighed måles med en fugtmåler. I udendørs træværk må fugtigheden max være 18%, og i vinduer og døre max 15%. 

Klik her for at læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i forhold til temperatur, luftfugtighed og træets fugtighed, når du skal træbeskytte.

På nyt træ kan der ofte være løse træfibre i overfladen, og på behandlet træ kan overfladen ofte være afsmittende eller skalle af.  

Du kan tjekke, om træet smitter af ved at fugte fingrene og gnide dem mod træoverfladen. Hvis træet smitter af, er overfladen endnu ikke ren, fast og bæredygtig. Du kan også bruge en fugtet klud i en anden farve end træbeskyttelsen på træet, når du tjekker for afsmitninger.
 
Du kan tjekke træets overflade for løse træfibre og afskalninger med en tapeprøve, når træet er tørt. Klik her for at se, hvordan du laver en tapeprøve af dit træværk.

Sidder der træfibre og løst materiale på bagsiden af tapen eller er overfladen afsmittende, så skal du afrense/slibe overfladen til fast bund.